Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які питання цікавлять платників податків Луганщини

, опубліковано 30 червня 2020 о 08:32

У Головному управлінні ДПС у Луганській області продовжують надання відповідей на запитання платників податків, які надійшли на «гарячу лінію». На запитання платників податків відповідала начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина.

Пропонуємо відповіді щодо норм Закону України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», які надано платникам податків минулого тижня.

ФОП планує закриватися. Які зміни у зв’язку з цим?

ФОП, які припинили свою діяльність подають ліквідаційну декларацію не протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, а у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду, тобто, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

З якого періоду скасовується квартальний звітний період з ПДВ?

Для податкової звітності з ПДВ Законом № 466 скасовується квартальний звітний період, який застосовувався платниками єдиного податку. Натомість, запроваджується єдиний для всіх категорій платників звітний період - місяць.

Останнім квартальним звітним періодом буде ІІ-й квартал 2020 року (останній день подання такої звітності - 10 серпня 2020 року).

Починаючи з 1 липня 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, будуть подавати податкову декларацію щомісячно.

Хочу продати свою автівку. Які зміни відбулися з цього приводу?

Дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла або мопеда не оподатковується.

У разі продажу другого об’єкту оподатковується за ставкою 5 %.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків.

На які податкові накладні продовжено термін реєстрації в ЄРПН?

Закон № 466 встановив подовжений термін реєстрації в ЄРПН для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними пунктом 198.5 та пунктом 199.1 Кодексу. З 23 травня 2020 року таку реєстрацію потрібно здійснити протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому зазначені накладні складені.

Таким чином, для зведених податкових накладних, складених за операціями, здійсненими у червні 2020 року відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу, граничним терміном реєстрації в ЄРПН є 20 липня 2020 року (так само, 20 червня - це останній день реєстрації зведених накладних за травень).

Як тепер новоствореному платнику податків зареєструватися платником ПДВ?

Закон № 466 запровадив зміни щодо реєстрації платників ПДВ. Зокрема, скорочено строк подачі заяви про добровільну реєстрацію: заява подається за 10 календарних днів до початку податкового періоду замість 20, як було до 23 травня 2020 року.

Так, згідно з пунктом 183.7 Кодексу заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу виключно засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Разом з тим суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платники податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Тоді, відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.