Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації податкового законодавства: індивідуальні податкові консультації

, опубліковано 25 червня 2020 о 09:26

У Головному управлінні ДПС у Луганській області повідомили. Із введенням в дію Закону України від 16.01.2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» змінюється порядок надання індивідуальних податкових консультацій, визначених статтями 52 та 53 Податкового кодексу України.

Так, вже з 23 травня 2020 року платники податків можуть подати звернення не лише у паперовій, а і в електронній формі. Слід звернути увагу, що у зв’язку з цим змінились і вимоги до форми такого звернення: звернення, подане у електронній формі, повинно містити кваліфікований електронний підпис заявника. Отже, за вибором платника податків індивідуальна податкова консультація може бути надана в усній, паперовій, а також в електронній формі.

Внесеними змінами збільшено строк, на який може бути продовжено строк розгляду звернення на отримання індивідуальної податкової консультації: з 10 до 15 днів. Таким чином, загальний строк (з урахуванням продовження) надання індивідуальних податкових консультацій, передбачений Кодексом, складає не більше 40 днів.

Особливу увагу платнику податків слід звернути на те, що з 1 січня 2021 року абзаци перший та другий пункту 53.1, які звільняють платника податків від відповідальності за наявності індивідуальної податкової консультації, буде виключено, однак аналогічною нормою буде доповнено статтю 112 Кодексу.