Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо законодавчих змін з податку на прибуток

, опубліковано 15 червня 2020 о 09:25

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли про зміни до пункту 46.2 Податкового кодексу України внесені Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX.

Так, платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність.

Ця звітність підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. У разі її неподання (несвоєчасного подання) застосовується відповідальність, передбачена пунктом 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків).

Нагадаємо, що відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підприємства, що становлять суспільний інтерес та повинні опубліковувати фінансову звітність на власному веб-сайті:

- публічні акціонерні товариства;

- суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку;

- суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;

- великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства;

- інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств.

Враховуючи, що вищезазначені зміни набрали чинності 23 травня 2020 року і граничний термін подання декларації та фінансової звітності за звітний період (2019 рік) вже минув, то вперше ця норма буде застосовуватись в 2021 році за підсумками 2020 звітного року.

Тобто платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу одночасно: податкову декларацію за податковий (звітний) період (2020 рік), звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором; річну фінансову звітність за 2020 рік разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня 2021 року.

Більш детально з цією інформацією, а також з особливостями заповнення декларації з податку на прибуток зі змінами можна ознайомитися у листі ДПС України № 8939/7/99-00-07-02-01-07 від 04.06.2020 року.