Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Карантинні нововведення щодо перебігу строків

, опубліковано 02 червня 2020 о 09:28

Як буде застосовуватися норма закону № 591 про зупинення перебігу строків, передбачених статтями 52 - 53 Кодексу, щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі?

Вказана норма передбачає, що на період з 29.05.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) зупиняється перебіг строків*:

надання контролюючими органами на запити платників податків індивідуальних податкових консультацій (ст. 52 Кодексу);

надання контролюючими органами платникам податків нових ІПК, підготовлених з урахуванням висновків суду про скасування раніше наданої ІПК (ст. 53 Кодексу).

Також Законом передбачено, що з першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, перебіг строків надання ІПК, які зупинялися, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Тобто, якщо контролюючий орган отримає запит платника податків на отримання ІПК, термін розгляду якого припаде в період з 29.05.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, то не буде вважатись порушенням, якщо контролюючий орган надасть ІПК не у встановлений, із продовженням, 40 денний строк для розгляду запиту і підготовки відповіді, а наприклад, на 45-й день.

*Примітка: Строки надання ІПК, передбачені Кодексом:

25 календарних днів (з можливістю продовження на 15 календарних днів), що настають за днем отримання контролюючим органом звернення платника податків на отримання ІПК;

30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування раніше наданої ІПК.

 

Як діятиме норма закону № 591 про зупинення перебігу строків щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів?

Законом № 591 встановлено, що на період з 29.05.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, строки, визначені статтями 73 та 78 Кодексу, щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (окрім встановлених винятків), що отримані (будуть отримані) платниками податків, та термін виконання яких настав у цей період, зупиняються і як результат не тягнуть за собою правових наслідків встановлених Кодексом*.

*Наприклад, у випадках ненадання платником податків пояснення та його документального підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу у встановлений строк у зв'язку з проведенням позапланової документальної перевірки на підставі п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 Кодексу.

Зауважимо, що такі запити можуть бути виконані платником податків у добровільному порядку. З урахуванням того, що перебіг строків, які зупинялися на час карантину, продовжується після останнього календарного дня місяця, в якому завершується дія карантину, платник податків має надати відповідну інформацію контролюючому органу, починаючи з першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

У разі ненадання платником інформації після першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, з урахуванням часу, що минув до такого зупинення, контролюючі органи мають право вживати відповідні заходи, передбачені Кодексом.