Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щоб уникнути штрафів, слідкуйте за термінами реєстрації податкових накладних

, опубліковано 14 травня 2020 о 09:41

У Головному управлінні ДПС у Луганській області повідомили. Відсутність реєстрації або несвоєчасна реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних призводить до накладення на платників податків штрафних санкцій.

Штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), визначені ст. 120 прим. 1 Податкового кодексу (ПКУ), накладаються на платника податків, який зобов’язаний їх реєструвати (крім ПН, що не надається отримувачу та складеної за операціями, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою).

Так, зокрема, за прострочення передбачено такі штрафні санкції:

до 15 календарних днів - 10 % суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК;

від 16 до 30 календарних днів - 20 % суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК;

від 31 до 60 календарних днів - 30 % суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК;

від 61 до 365 календарних днів - 40 % суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК;

більше 366 календарних днів - 50 % суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК.

При цьому, штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються:

- у разі зупинення реєстрації ПН/РК (на період такого зупинення);

- у разі реєстрації ПН/РК до початку проведення перевірки, предметом якої є дотримання вимог щодо своєчасності реєстрації цих документів.

Зазначені санкції застосовуються протягом 1095 днів, тобто з урахуванням строку давності, встановленого статтею 102 ПКУ.

Відсутність реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 ПКУ, які зазначені у податковому повідомленні-рішенні (ППР) за результатами перевірки контролюючих органів, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50 % суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН/РК або суми ПДВ, нарахованої за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

Якщо платник не реєструє таку ПН/РК після закінчення 10 календарних днів, які настають за днем отримання платником податку ППР, на нього так само чекає штраф у розмірі 50 % суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН/РК або суми ПДВ нарахованої за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено. Якщо ж протягом відведених 10 календарних днів (за ППР) ПН/РК будуть зареєстровані, дана штрафна санкція не застосовується.