Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Карантинні нововведення: податок на прибуток та ПДВ

, опубліковано 04 травня 2020 о 09:35

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до Податкового кодексу України. Цей закон набрав чинності з 2 квітня 2020 року.

Щодо податку на прибуток

У платників податку на прибуток витрати (суми коштів або вартості лікарських засобів продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України), які добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), враховуються без обмежень. (пункти 51 1 - 51 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України).

Таким чином, платники податку на прибуток підприємств при визначені об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди півріччя, три квартали та рік 2020 року зможуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу (суму коштів, вартість обладнання, товарів, матеріалів із наведеного переліку) виключно щодо операцій із надання такої допомоги переліченим вище суб’єктам за умови, що ці операції здійснюються починаючи з 2 квітня 2020 року і до завершення карантину (який було запроваджено на усій території України відповідними постановами Кабінету Міністрів України**). Обмеження у розмірі 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій застосовуватися не буде, однак, воно зберігається для:

будь-яких операцій із безоплатного перерахування (передачі) вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг неприбутковим організаціям відповідно до умов підпункту 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 Кодексу у податкових (звітних) періодах 2020 року, що охоплюють періоди ДО 2 квітня 2020 року та після дати завершення карантину, визначеної Урядом;

будь-яких операцій із безоплатної передачі коштів, обладнання, товарів, матеріалів неприбутковим організаціям, інших ніж ті операції, що повністю відповідають всім умовам пункту 511 підрозділ 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу (див. вище) у податкових (звітних) періодах 2020 року, що охоплюють період з 2 квітня 2020 року і до дати завершення карантину, визначеної Урядом (включно).

З огляду на зазначене вище, платники податку на прибуток, операції яких підпадають під вимоги пункту 511 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкту оподаткування за відповідні податкові (звітні) періоди 2020 року. Наприклад, операції, які за даними бухгалтерського обліку здійснені у першому кварталі 2020 року та 1 квітня 2020 року – підпадають під обмеження підпункту 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 Кодексу на загальних підставах.

Щодо податку на додану вартість

З 17 березня 2020 року на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

У разі здійснення таких операцій положення пункту 198.5 статті 198 Кодексу та положення статті 199 Кодексу не застосовуються щодо таких операцій.

Операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України, та/або операції, передбачені підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 Кодексу здійснені громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об'єднаннями або благодійними організаціями при обрахунку загальної суми, визначеної статтею 181 Кодексу для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.