Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Карантинні нововведення для бізнесу: плата за землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

, опубліковано 27 березня 2020 о 09:31

Хто звільняється від нарахування та сплати плати за землю?

Зміни, які Закон № 533 вносить до Кодексу, передбачають, що не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб та використовуються ними в господарській діяльності.

За вимогами Кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Податкові декларації з плати за землю за 2020 рік вже подані платниками податків.

Однак змінами, які вносить Закон № 533 передбачено, що для зменшення податкових зобов'язань з плати за землю за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій мають відобразити зміни податкового зобов'язання зі сплати плати за землю за відповідні місяці. Таким чином, зменшення податкових зобов'язань по платі за землю за березень - квітень 2020 року для юридичних осіб буде здійснюватися виключно шляхом подання платниками податків уточнюючих податкових декларацій.

ФОП в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівняні у правовому статусі до юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. Якщо фізичні особи - підприємці мають правовстановлюючі документи на земельну ділянку, такі особи також самостійно обчислюють розмір плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації.

Враховуючи зазначене, якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на фізичну особу – підприємця, то така особа має право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання із сплати плати за землю за березень-квітень 2020 року.

Звільнення не поширюється на фізичних осіб – громадян, не суб'єктів підприємницької діяльності, оскільки норми, які вносить Закон № 533 до Кодексу, передбачають, що звільнення стосується лише ділянок, які використовуються у господарській діяльності.

Яким чином відкоригувати податкові зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року?

Закон № 533 додає до Кодексу норму, відповідно до якої об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу в період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Щодо платників податку - юридичних осіб

Норми, які вносить Закон № 533 передбачають, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до Кодексу подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання за відповідні місяці.

Отже зменшення податкових зобов'язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб) за березень-квітень 2020 року буде здійснюватися виключно шляхом подання платниками податків уточнюючих податкових декларацій до податкової декларації за 2020 рік.

В уточнюючих податкових деклараціях платники податку мають право зменшити суму податкових зобов’язань за І та ІІ квартали 2020 року (березень 2020 року є третім місяцем І кварталу, квітень 2020 року - першим місяцем ІІ кварталу) на суму пропорційну одному місяцю кварталу.

Наприклад, якщо в податковій декларації за 2020 рік сума податкових зобов’язань з податку визначена у розмірі 720 тис. грн (відповідно, 180 тис. грн за кожний квартал), платник податку, який бажає зменшити податкові зобов’язання за період березень і квітень 2020 року, має право подати уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2020 рік, в якій за І і ІІ квартали 2020 року зменшити нараховані податкові зобов'язання на 60 тис. грн (за кожен з двох кварталів).

Щодо платників податку-фізичних осіб

У 2020 році контролюючі органи нараховують фізичним особам - платникам податку податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2019 податковий (звітний рік).

Тому, вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені Законом № 533, будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами податку фізичним особам - платникам за об'єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (звітний рік).