Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП: яку систему оподаткування обрати?

, опубліковано 16 березня 2020 о 09:32

У Головному управлінні ДПС у Луганській області роз’яснили. Якщо ви прийняли рішення про відкриття власної справи та маєте намір зареєструватися фізичною особою - підприємцем (ФОП), вам необхідно визначитися з системою оподаткування.

Існує дві системи оподаткування: загальна та спрощена.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, при якому окремі податки і збори замінюються на сплату єдиного податку та ведеться спрощений облік та звітність.

Обрати спрощену систему оподаткування ФОП може у разі, якщо відповідає вимогам, встановленим для груп платників єдиного податку:

1) перша група - ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та їх обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн;

2) друга група - ФОП, які здійснюють діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства; не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1,5 млн грн.

ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомості (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння не можуть перебувати на 2-гій групі ЄП - вони належать виключно до третьої групи, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

3) третя група - ФОП, які не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб не обмежена, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн грн;

4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники - ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство"; здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж; провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; не використовують працю найманих осіб; членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України; площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів ФГ становить не менше 2 га, але не більше 20 га.

Для обрання спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності ФОП подає Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджену наказом МФУ № 308 від 16.07.2019, державному реєстратору одночасно із заявою про державну реєстрацію ФОП.

Більш детально з особливості застосування спрощеної системи оподаткування викладено у главі I розділу XIV Податкового кодексу України.

Загальна система оподаткування застосовується у разі, якщо ФОП не подано заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, повністю ведуть облік доходів та витрат.

Чистий оподатковуваний дохід такої ФОП, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої ФОП, оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Застосування загальної системи оподаткування здійснюється відповідно до статті 177 Податкового кодексу України.