Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Якщо Ви ще не вивчили, як запрацює механізм «кеш-беку», то податківці йдуть до Вас на семінар

, опубліковано 25 лютого 2020 о 13:56

Сьогодні у Рубіжанській міській раді відбувся семінар для підприємців-фізичних та юридичних осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Одним із головних питань, які обговорювалися на семінарі, були новації законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО).

Про це суб’єктам господарювання розповіла начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Луганській області Світлана Прокопченко.

Вона звернула увагу, що з 19.04.2020 року за винятком окремих норм набирають чинності закони України від 20.09.2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон № 128 та № 129). Ці закони значно розширюють коло суб’єктів господарювання, які будуть зобов’язані застосовувати РРО (програмне РРО). Цей процес здійснюватиметься поетапно. Запровадження новітніх РРО буде максимально комфортним для бізнесу - платникам надається достатньо часу, або підготуватися до таких змін. З 01.01.2021 року застосування РРО стане обов’язковим для усіх ФОП - платників єдиного податку, крім першої групи.

Світлана Прокопченко підкреслила, що нові закони мають на меті захистити права споживачів та сумлінних суб’єктів господарської діяльності, вивести із «тіні» непрозорі сектори економіки. Тому значна увага приділяється введенню з 1 жовтня 2020 року механізму «кеш-бек». Він передбачає компенсацію покупцю на підставі його скарги щодо порушення продавцем встановленого порядку проведення розрахункових операцій 100 відсотків вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у його скарзі (за умови, що сума покупки від 850 грн та вище).

Наприкінці семінару Світлана Прокопченко надала відповіді на найбільш актуальні питання підприємців. У свою чергу, учасники семінару висловили щиру подяку податківцю за корисну, змістовну та цікаву інформацію.