Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації у сфері застосування РРО спрямовані на захист прав споживачів та сумлінних суб’єктів господарювання

, опубліковано 20 лютого 2020 о 09:47

20 лютого поточного року у Сєвєродонецькій міській раді відбувся семінар для підприємців-фізичних та юридичних осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та побутових послуг, з метою інформування про актуальні зміни у законодавстві.

Необхідно зазначити, що проведення спільних семінарів для суб’єктів господарювання за участі податківців Головного управління ДПС у Луганській області, представників Сєвєродонецької міської ради, громадськості вже стали традиційними.

Цього разу одним із головних питань, які обговорювалися на семінарі, були новації законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Про них присутнім розповіла начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Луганській області Світлана Прокопченко.

Так, з 19.04.2020 року, за винятком окремих норм, набирають чинності закони України від 20.09.2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (далі-Закон № 128 та № 129).

Нововведення щодо застосування РРО стосуються готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання та покупцями (споживачами) товарів, послуг (робіт).

Законом № 128, зокрема, запроваджено програмний РРО. Він є програмним, програмно-апаратним, або програмно-технічним комплексом у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої.

Тобто будь-який продавець зможе завантажити з сайта податкового органу програмне рішення, встановити на свій власний гаджет, перетворивши його таким чином у касовий апарат. При цьому використання такого загальнодоступного рішення буде безкоштовним для платника, і без плати за обслуговування.

ДПС України надала змогу здійснити тестування такої безкоштовної програми усім охочим з 1 січня 2020 року.

Водночас суб’єкти господарювання можуть скористатися програмними рішеннями й інших розробників або розробити власне програмне забезпечення.

Світлана Прокопченко зазначила, що застосовувати програмні РРО можливо буде з 19.04.2020 року.

Також Законами України № 128 та № 129 розширюється коло суб’єктів господарювання, які будуть зобов’язані застосовувати РРО (програмне РРО). Цей процес здійснюватиметься поетапно.

До 1 жовтня 2020 року РРО та /або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп фізичними особами-підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З 01.10.2020 року застосування РРО стане обов’язковим, у тому числі для ФОП - платників єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють: реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД); діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД); реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 01.01.2021 року застосування РРО стане обов’язковим для усіх ФОП - платників єдиного податку, крім першої групи.

Акцентуючи увагу на нововведеннях до правил застосування РРО, Світлана Прокопченко підкреслила, що нові закони мають на меті захистити права споживачів та сумлінних суб’єктів господарської діяльності, вивести із «тіні» непрозорі сектори економіки.

У той же час, важливо, що дія нових законів не поширюється на мікробізнес, тотальної фіскалізації не буде. Нові правила застосування РРО не зачіпають спрощенців I групи (річний дохід до 300 тис. гривень), фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі, продукти власного підсобного господарства.

За попередніми оцінками, кількість суб’єктів господарювання, на яких буде поширений обов’язок по застосуванню РРО, виходячи зі специфіки їх діяльності, за підрахунками (згідно із задекларованими видами основної діяльності) може складати лише 40-50 % від їх загальної кількості.

Запровадження новітніх РРО буде максимально комфортним для бізнесу - платникам надається достатньо часу, щоб підготуватися до таких змін.

Позитивним для бізнесу є також розширення можливостей використання спрощенки. З 1 січня 2021 року збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку II групи – з 1,5 млн грн до 2,5 млн гривень.

Наприкінці семінару Світлана Прокопченко надала відповіді на найбільш актуальні питання підприємців. У свою чергу, учасники семінару висловили щиру подяку податківцю за змістовну та цікаву інформацію, що обов’язково буде корисною у підприємницькій діяльності.

Мабуть не випадково, саме слово семінар (від латинського seminarіum), яке з’явилося ще в XVI столітті, означає сіяти. Сподіваємось, що податкові знання були посіяні на благодатну землю й дадуть щедрі сходи.