Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Статус податкового резидента України: як підтвердити?

, опубліковано 28 січня 2020 о 09:16

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Довідка-підтвердження статусу податкового резидента є необхідною для уникнення подвійного оподаткування доходів фізичної особи при зовнішньоекономічних відносинах. Довідка видається для підтвердження, що особа є платником податків в Україні і є резидентом України у розумінні договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною та відповідною країною. Ця довідка надається тільки щодо країн, з якими Україна уклала двосторонній договір про уникнення подвійного оподаткування.

Отже, якщо фізична особа - податковий резидент України отримує доходи за кордоном, така особа може зменшити ставку оподаткування за кордоном за договором про уникнення подвійного оподаткування за умови одержання довідки-підтверд­ження статусу податкового резидента України.

Нагадаємо: форму довідки-підтвердження статусу податкового резидента України визначено наказом ДПА України від 12.04.2002 р. № 173 «Про підтвердження статусу податкового резидента України».

Орган ДПС на своєму бланку видає платнику податків фізичній особі Довідку протягом 10 робочих днів з моменту подання письмового звернення такої особи. Довідка діє в межах календарного року та потребує її щорічного оновлення.

У разі подання особою заяви, зокрема, про звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел у зарубіжній державі за формами, затвердженими компетентним органом цієї зарубіжної держави, податкові органи України зобов’язані підтверджувати статус податкового резидента України на цих іноземних формах підписом уповноваженої особи податкового органу та печаткою.