Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Недостатньо страхового стажу: зверніть увагу на договір про добровільну участь

, опубліковано 22 січня 2020 о 09:14

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь. Цим договором може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця.

При цьому, сума сплаченого ЄВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (на 2019 рік - 1836,12 гривень).     

За бажанням особи сплатити ЄВ за попередні періоди надається заява про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ). Органами доходів і зборів після перевірки викладених у заяві відомостей та у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ).

Для укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування необхідно подати до контролюючих органів за місцем проживання наступні документи: заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску); копію трудової книжки (за наявності); виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документа, що посвідчує особу.

Ці норми визначено Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями, Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями та Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями.