Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП - платник єдиного податку: виручка вноситься на розрахунковий рахунок

, опубліковано 09 січня 2020 о 09:37

У Головному управлінні ДПС у Луганській області повідомили. Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку отримала дохід від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки і відобразила його у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат) і потім вносить зазначену суму готівки на свій поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, відповідно до встановленого банком порядку, внесена сума готівки не повинна відображатися у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат) повторно і враховуватися при визначенні доходу такого платника податку.

Нагадаємо: відповідно до пункту 292.1 Податкового кодексу України доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.

Згідно з підпунктом 296.1.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат (підпункт 296.1.2 ПКУ).

Зазначені форми книг затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579.

У книзі обліку доходів записи виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

У книзі обліку доходів і витрат записи виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.