Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповідальність за порушення, пов’язані з господарською діяльністю без ліцензій, змінено

, опубліковано 18 грудня 2019 о 09:25

У Головному управлінні ДПС у Луганській області звернули увагу. З 18 грудня 2019 року набуває чинності Закон України від 02.10.2019 р. № 139-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності».

Згідно з цим документом з 18 грудня за торгівлю (оптову, роздрібну, експорт, імпорт) спиртом етиловим, коньячним, плодовим та роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без ліцензії замість ст. 156 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) буде застосовуватись ч. 1 ст. 164 (накладення штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – НМДГ) (від 17000 до 34000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої).

Разом з цим, суд може не застосовувати конфіскацію товару та виторгу, отриманого від його реалізації (раніше за ст. 156 КУпАП така конфіскація була обов’язковою).

З 18 грудня відповідно до ч. 1 ст. 164 КУпАП (в новій редакції) за діяльність з порушенням ліцензійних умов відповідальності не буде. Проте, буде вважатись порушенням діяльність в період припинення дії ліцензії, якщо законодавством не передбачено умови функціонування суб’єкта господарювання в цей період.

Порушення ліцензіатом установленого законом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, тягнуть за собою накладення штрафу від 250 до 500 НМДГ (від 4250 до 8500 грн).

Крім того, за невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов штраф складатиме від 500 до 1500 НМДГ (від 8500 до 25500 грн).

Притягувати до відповідальності за порушення з питань ліцензування за ст. 164 КУпАП як і зараз будуть суди на підставі протоколів уповноважених осіб органів ліцензування.

З 18 грудня відповідно до ст. 166 8 будуть застосовуватись штрафні санкції не тільки за порушення порядку зайняття діяльністю з надання фінансових послуг без набуття статусу фінансової установи чи без ліцензії, але й за порушення порядку надання фінансових послуг юридичними особами, які мають право надавати окремі фінансові послуги без статусу фінансових установ.