Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок подання платником податків документації з трансфертного ціноутворення щодо контрольованих операцій

, опубліковано 06 листопада 2019 о 09:24

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Луганській області, згідно з п.п. 39.4.7 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) документація з трансфертного ціноутворення подається платником податків до контролюючого органу, зазначеного у запиті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Відповідно до п.п. 39.4.4 п. 39.4 ст. 39 ПКУ на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, платники податків протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту подають документацію з трансфертного ціноутворення щодо контрольованих операцій, зазначених у запиті.

Документація з трансфертного ціноутворення подається платником податків до контролюючого органу, зазначеного у запиті.

Підпунктом 39.4.8 п. 39.4 ст. 39 ПКУ встановлено, що у разі коли подана платником податків документація з трансфертного ціноутворення не містить інформацію в обсязі, зазначеному в п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, або належного обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки», центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, надсилає такому платнику податків запит з вимогою додатково подати протягом 30 календарних днів з моменту його отримання інформацію відповідно до п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ та/або обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки».

Зазначена додаткова інформація або обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» є невід’ємною частиною документації з трансфертного ціноутворення.

Документація з трансфертного ціноутворення подається державною мовою. У разі подання разом з документацією документів, викладених іноземною мовою, платник податків одночасно подає переклад таких документів державною мовою (п.п. 39.4.9 п. 39.4 ст. 39 ПКУ).

Платники податків, що здійснюють контрольовані операції, повинні складати та зберігати документацію з трансфертного ціноутворення за кожний звітний період (п.п. 39.4.3 п. 39.4 ст. 39 ПКУ).

Статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Отже, у разі отримання запиту про надання документації або додаткової інформації з трансфертного ціноутворення щодо окремих контрольованих операцій, платники податків зобов’язані застосовувати чинні норми підпунктів 39.4.4 – 39.4.9 п. 39.4 ст. 39 ПКУ.

З урахуванням норми п. 44.3 ст. 44 ПКУ зберігання платником податків документації з трансфертного ціноутворення за кожний звітний період здійснюється протягом не менш як 2555 днів з дня подання звіту про контрольовані операції для складення якого використовуються зазначені документи, а в разі його неподання – з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такого звіту.

ПКУ не передбачено норми щодо перенесення терміну надання документації або додаткової інформації на запит контролюючого органу, якщо останній день припадає на вихідний або святковий день. Тому платник податків повинен надати відповідь на запит, надісланий згідно з вимогами підпунктів 39.4.4 та 39.4.8 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, протягом 30 календарних днів. При цьому день отримання запиту враховується до вказаного строку.