Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо правомірності перебування в Реєстрі неприбуткових установ та організацій обслуговуючих кооперативів

, опубліковано 03 жовтня 2019 о 09:20

У Головному управлінні ДПС у Луганській області поінформували. Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначає Закон України від 10.07.2003 № 1087-IV «Про кооперацію» (далі - Закон № 1087).

У статті 2 Закону № 1087 наведено, зокрема, термін «обслуговуючий кооператив», що визначає кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності.

Разом з тим, Законом України від 17.07.1997 № 469/97-ВР «Про сільськогосподарську кооперацію» (далі - Закон № 469) визначено правові, організаційні, економічні та фінансові особливості утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативів а також визначено поділ сільськогосподарських кооперативів на виробничі та обслуговуючі.

Пунктом 2 статті 2 Закону № 469 встановлено, що загальні принципи, поняття та норми утворення, забезпечення функціонування, управління та ліквідації сільськогосподарського кооперативу і кооперативних об'єднань регулюються Законом України № 1087.

Крім того, статтею 4 Закону № 469 визначено, що статут сільськогосподарського кооперативу розробляється відповідно до вимог статті 8 Закону № 1087, згідно з якою статут будь-якого кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність та повинен містити відомості, зокрема, щодо порядку розподілу його доходу та покриття збитків.

Відповідно до підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації (далі - неприбуткові організації), що одночасно відповідають вимогам, визначеним у цьому підпункті Кодексу, серед яких є заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників) та визначення в установчих документах неприбуткової організації порядку передачі активів у разі припинення неприбуткової організації як юридичної особи.

Зазначені вимоги були впроваджені в зв'язку із зміною концепції щодо оподаткування неприбуткових організацій з набранням чинності Законом України від 17.07.2015 № 652-УIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій».

Таким чином, положеннями Закону № 1087 передбачена можливість розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частину серед членів обслуговуючих кооперативів через здійснення кооперативних виплат та виплат на паї (статті 25, 26).

Аналогічно і сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи відповідно до положення статті 26 Закону № 1087 та пунктів 1, 5 статті 9 Закону № 469 можуть здійснювати виплати на паї як розподіл частини доходу кооперативу, що може отримуватися сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом від надання послуг.

Стосовно порядку ліквідації обслуговуючих кооперативів та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів необхідно зазначити, що порядок ліквідації, визначений статтею 29 Закону № 1087, не узгоджується з положенням підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Кодексу в частині передачі активів у разі припинення кооперативу як юридичної особи.

Крім того, майно неподільного фонду не підлягає поділу між його членами і передається за рішенням ліквідаційної комісії іншій (іншим) кооперативній організації (кооперативним організаціям) або зараховується до доходу бюджету.

Отже, обслуговуючі кооперативи та сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи можуть перебувати в Реєстрі неприбуткових установ та організацій за умови відповідності їх установчих документів вимогам підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Кодексу та дотримання ними під час здійснення господарської діяльності вимог підпункту 133.4.2 цього ж пункту Кодексу, відповідно до якого доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.