Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємець - пенсіонер з іноземною пенсією: чи сплачувати єдиний внесок?

, опубліковано 26 вересня 2019 о 09:57

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Фізична особа - підприємець, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, нараховує і сплачує єдиний внесок на загальних підставах.

Нагадаємо: фізична особа - підприємець, у тому числі платники єдиного податку, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Водночас не звільняється від сплати єдиного внеску фізична особа - підприємець, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, тому нараховує і сплачує єдиний внесок на загальних підставах.

Зазначена норма передбачена частиною четвертою статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.