Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли голова фермерського господарства є платником ЄСВ

, опубліковано 24 вересня 2019 о 09:26

У Головному управлінні ДПС у Луганській області роз’яснили, що фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Голова фермерського господарства, зобов’язаний сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за себе щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ у випадках якщо він: зареєстрований як фізична особа - підприємець; є членом фермерського господарства, зареєстрованого як юридична особа (про що зазначено в установчому документі – Статуті) та не належить до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому, він зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах як платник ЄСВ відповідно до п. 5 прим. 1 ч. І ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – ЗУ № 2464).

Водночас, якщо голова фермерського господарства є засновником або іншою визначеною в Статуті особою, при цьому згідно із Статутом не є членом такого господарства, то він не є платником ЄСВ у розумінні п. 51 ч. І ст. 4 Закону № 2464.