Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Продаж власної сільськогосподарської продукції не оподатковується за певних умов

опубліковано 05 вересня 2019 о 10:01

У Головному управлінні ДПС у Луганській області нагадали. Відповідно до положень Податкового кодексу України не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Для звільнення від оподаткування при продажу такої продукції (крім продукції тваринництва) її власник має надати податковому агенту копію Довідки за формою № 3ДФ. Така довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви. Вона видається строком на п’ять років.

Якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором 1,5 %.

Отримані від продажу власної продукції тваринництва, доходи не оподатковуються, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У цьому випадку продаж продукції здійснюється без отримання довідки.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції. У разі надання довідки оподаткуванню підлягає перевищення доходу. При ненаданні весь розмір доходу підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Нагадуємо, що з травня 2019 року у Луганській області проводиться операція «Урожай». Метою  проведення операції є перевірка повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, громадянами, які є власниками земельних ділянок та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу, упередження схем ухилення від оподаткування, виявлення та реєстрація не облікованих найманих працівників та легалізація їх заробітної плати.

Головне управління ДПС у Луганській області