Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скористатися правом на застосування спрощеної системи оподаткування фізособа - підприємець може тільки 1 раз на рік

опубліковано 30 серпня 2019 о 10:01

У Головному управлінні ДПС у Луганській області поінформували. Фізична особа - підприємець, яка на початок року є платником єдиного податку, протягом календарного року може прийняти рішення про перехід на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, а саме: до 01 квітня, 01 липня або 01 жовтня.

Такий перехід суб’єкт господарювання може здійснити тільки один раз на рік (пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі - ПКУ)), тобто повернутись на спрощену систему оподаткування фізособа – підприємець не зможе, оскільки вже використала своє право на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.

Разом з тим, така фізична особа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам статті 291 ПКУ.

Нагадаємо, фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цієї фізичної особи (част. 8 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань").

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності (пп. 6 п. 11.18 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 N 1588).

Головне управління ДПС у Луганській області