Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Троїцькій ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 23 листопада 2021 о 15:40

Днями в Троїцькій ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області було проведено сеанс «гарячої» лінії з начальником Троїцької ДПІ Олександром Макаровим на тему «Подання відомостей про зміну особистих реєстраційних даних до податкових органів протягом місяця з дня виникнення змін».

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи потрібно подавати заяви за ф. № 5ДР або за ф. № 5ДРП з оновленою інформацією щодо місця проживання ФО, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо?

У разі внесення до документа, що посвідчує особу, відомостей про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), а також у разі отримання довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування, платник податків повинен подати до контролюючого органу за місцем проживання (громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання - до будь-якого контролюючого органу) Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за ф. № 5ДР або Заяву про внесення змін за ф. № 5ДРП.

Яким чином ФО може дізнатися про надходження заяв за № 5ДР та сканованих копій документів до контролюючого органу, поданих в електронному вигляді через Електронний кабінет?

Протягом одного робочого дня після надсилання заяв за ф. № 5ДР та сканованих копій документів фізична особа отримує повідомлення про прийняття/неприйняття таких заяв у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Інформацію щодо надходження до ДРФО заяв за ф. № 5ДР та сканованих копій документів, можна переглянути в меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Який алгоритм дій у разі зміни даних, які вносяться до облікової картки ФО – платника податків (заява за ф. № 5ДР)?

У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) фізичній особі:

необхідно подати заяву за ф. № 5ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822):

до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи;

до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія - необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

Термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків:

до 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;

до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу.

Картка платника податків, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання/перебування.

Троїцька ДПІ