Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуально про ПРРО під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 18 жовтня 2021 о 11:28

В Рубіжанській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Луганській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Марина Марченко.

Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, який працює з ПРРО, засвідчує (підписує КЕП) повідомлення про відкриття зміни / розрахунковий документ / z-звіт. При чому підписує електронним підписом касира або електронною печаткою підприємства, на якого зареєстровано ПРРО.

Яку кількість печаток необхідно реєструвати, якщо СГ має декілька ПРРО?

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено обмежень щодо кількості електронних печаток під час їх реєстрації суб’єктом господарювання, який має декілька ПРРО.

При цьому за допомогою одного сертифікату електронного підпису та/або печатки можна працювати одночасно тільки на одному ПРРО і тільки одним касиром. Тому, у разі одночасного використання декількох ПРРО, необхідно мати відповідну кількість зареєстрованих касирів, щодо яких було подано повідомлення про надання КЕП.

Чи потрібно роздруковувати та зберігати Z-звіти?

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно. 

Z-звіт підлягає реєстрації на фіскальному сервері ДПС. Після передачі до фіскального сервера Z-звіту й отримання відповідного підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається в зручний для суб’єкта господарювання спосіб. Z-звіти потрібно зберігати в електронній формі або роздрукованими не менш як 1095 днів.

У випадку збереження Z-звітів в електронній формі підприємство зобов’язане визначити та затвердити внутрішнім документом місце, спосіб та формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Рубіжанська ДПІ