Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування під час «гарячої лінії»

, опубліковано 12 жовтня 2021 о 16:02

У Лисичанській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Луганській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідала начальник Лисичанської ДПІ Галина Пупишева.

Які строки подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації?

Строки подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Які активи можна не декларувати?

До одноразової (спеціальної) добровільної декларації не включаються:

- нерухомість в Україні, а саме: квартири, площа яких не перевищує 120 кв.м, нежитлові будинки до 240 кв.м, нежитлова нерухомість некомерційного призначення до 60 кв.м;

- земельні ділянки, загальна площа яких не перевищує норми у межах нормативів безоплатної передачі;

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання;

- інші активи сумарною вартістю не більше 400 тисяч гривень.

Чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, за об’єкти рухомого або нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення?

У разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

В який термін необхідно сплатити суму недоплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання декларантом уточнюючої декларації?

Відповідно до п. 12 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями у разі подання декларантом уточнюючої одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація), якщо сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір), визначена в уточнюючій Декларації, є більшою за суму Збору, сплачену на підставі попередньо поданої Декларації, декларант, який подав відповідну декларацію, зобов’язаний сплатити суму недоплати Збору в розмірі такої різниці протягом 30 календарних днів з дати подання уточнюючої Декларації.

Лисичанська ДПІ