Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування доходів: як оформити і подати декларацію

, опубліковано 16 вересня 2021 о 10:47

В Новопсковській ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області повідомили. З 1 вересня 2021 року розпочалося одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів громадян України, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Впродовж року українці матимуть змогу подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки й збори до 1 січня 2021 року.

Форма декларації доступна для завантаження на сайті податкової служби. Вона містить загальні відомості про платника збору, валютні цінності, об’єкти нерухомості та земельні ділянки, транспортні засоби та інше рухоме майно, паї та частки у майні юридичних осіб, корпоративні права та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, якими декларант володіє. У такій декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела походження задекларованих активів. В кінці форми декларант має підбити загальну суму задекларованих активів та загальну суму одноразового збору, сплаченого з них. Збір розраховується декларантом самостійно - з вартості належних йому активів з урахуванням ставок збору, що визначені підрозділом 9-4 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу (Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб).

Так, з задекларованих активів громадянину доведеться сплатити збір:

- 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що містяться (зареєстровані) в нашій країні;

- 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що містяться за кордоном;

- 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Ознайомитися зі ставками детально можна на сайті Державної податкової служби.

У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються державні гарантії та звільнення від відповідальності. У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до ДПС через приватну частину е-кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

На сайті Державної податкової служби можна знайти рекомендації щодо того, як скористатися правом одноразового добровільного декларування у разі наявності коштів у готівковій формі та як відкрити спеціальний рахунок в банку для цілей такого декларування.

Податкова амністія дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання шляхом декларування активів.

Новопсковська ДПІ