Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП - «єдинник» припиняє діяльність - як звітувати?

, опубліковано 19 липня 2021 о 13:26

У Марківській ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області розповіли. З 1 січня 2021 року діє оновлена форма декларації платника єдиного податку. Вона затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, але нова редакція цієї декларації була прийнята наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752. І, як сказано в самому наказі №752, вона подається за податкові звітні періоди 2021 року. Тобто "єдинники" подають нову декларацію.

Ті фізособи, які були спрощенцями і щодо яких до Єдиного держаного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають декларацію "єдинника" за останній податковий звітний квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення ФОПа, наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу або до закінчення такого звітного кварталу, на який припадає дата ліквідації.

При заповненнії нової декларації необхідно звернути увагу на такі моменти.

Так, де тип декларації - проставляємо «звітна». Період декларації - квартал, в якому здійснено припинення. Якщо діяльність припиняється в травні, то це буде півріччя. У полі 8.1 необхідно поставити особливу відмітку, тобто подання останньої декларації.

При цьому, у разі подання декларації за останній податковий звітний період, на який припадає дата держреєстрації припинення, "єдинник" звільняється від обов’язку подання декларації у строк, визначений для річного податкового звітного періоду.

Дані про доходи підприємця відображаються в таблиці, що відповідає його групі. Зазначимо, що в цьому році "єдинники" першої групи звільняються від сплати єдиного податку за період з січня по травень 2021 року. Крім випадків, якщо вони порушують правила перебування на групі єдиного податку (це пряма норма Податкового кодексу).

Крім того, з’явився новий додаток замість додатку 5, це додаток 1 до декларації. Дані з якого необхідно перенести до розділу 7 декларації.

Для його заповнення: по-перше, вказуємо тип «звітна», тобто це додаток до звітної декларації, бо це ж у складі декларації подається. Звітним періодом ми зазначаємо півріччя. Тип форми - це поле 5, «після припинення». Дата державної реєстрації припинення, поле 6, зазначаємо дату зняття з держреєстрації. Період перебування на спрощеній системі оподаткування, поле 8, вказуються повні місяці. Наприклад, якщо в 2021 році закривалися у травні, то зазначається період з 1 січня по 31 травня.

Код застрахованої особи, це поле 8.1, вказуємо «6» – фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування. Це зноска 11 до заповнення декларації.

У табличній частині додатку 1 у графі 2 вказується мінімальна заробітна плата, тобто 6000 грн (а може і більше, якщо ви вирішили платити більше). Ця графа заповнюється, якщо у вас немає пільги зі сплати ЄСВ. В графі 3 проставляєте 22%, тобто ставку ЄСВ. А в графі 4 множите графу 2, значення, і графу 3. І так по всіх місяцях. Далі виходить підсумкова сума ЄСВ, яка і переноситься до звітної декларації в розділ 7.

"Єдинники" першої групи звільнені від сплати ЄСВ за той же період з січня по травень 2021 року. Отже, у графах 2-4 за цими місяцями ставимо прочерки. Це пряма норма Закону від 13.05.2020 р. №592-ІХ.

Коли подані документи на припинення і внесено запис до Єдиного реєстру про припинення, електронний документообіг припиняється і декларацію необхідно подати особисто або через свого представника, або поштою з повідомленням і описом вкладень.