Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо проведення нарахувань єдиного соціального внеску для новостворених підприємців - платників єдиного податку І та ІІ груп

, опубліковано 11 червня 2021 о 09:26

В Марківській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Луганській області повідомили наступне. Фізична особа - підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання І чи ІІ групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування. За цей місяць база нарахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (у 2021 році – 1320 грн).

Проте, у разі, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (у 2021 році – 19 800 грн), але не менше за розмір мінімального страхового внеску (у 2021 році – 1320 грн).

Необхідно також врахувати, що починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені ФОП, віднесені до платників єдиного податку першої та другої груп, нараховують єдиний внесок у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої вищезазначеним Законом. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Марківська ДПІ