Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» - безпечний спосіб спілкування з податківцями під час карантину

опубліковано 26 березня 2020 о 10:33

Спілкувалася з платниками податків заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Сватівського управління Головного управління ДПС у Луганській області Віра Шулаєва.

Куди необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо громадянин мешкав та отримував доходи не за місцем своєї реєстрації?

Податкова декларація подається за звітний період в установлені строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (пункт 49.1 Податкового кодексу України).

Податковою адресою платника податків – фізичною особою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік, як платник податків в контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (пункт 45.1 ПКУ).

Отже, платник податків, який зобов’язаний або має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до податкового органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Чи потрібно подавати декларацію у разі продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину (пункт 172.1 ПКУ).

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковується.

Якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна, не виникає обов’язку щодо сплати податку, то подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

До якого органу необхідно подати річну податкову декларацію внутрішньо переміщеній особі?

Фізична особа - платник податку подає декларацію за звітний податковий період у встановлені Кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

У разі якщо платник податків - внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування Заяву за формою № 5ДР та пред'явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, він декларацію подає до цього контролюючого органу.

Однак якщо такі дії не здійснено, то декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

Чи можна включати до податкової знижки оплату вартості послуг на лікування та придбання ліків?

До переліку витрат, які включаються до податкової знижки, відповідно до підпункту 166.3.4 ПКУ, включається, зокрема, сума коштів, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків.

При цьому, зазначена норма набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинність закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (пункт 1 розділу ХІХ ПКУ).

Наразі закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не прийнятий, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з його лікування або лікування члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2019 року не надається.

Чи необхідно подавати декларацію у разі здачі квартири в оренду?

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець.

Громадянин, який отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний подати податкову декларацію за підсумками звітного податкового року (підпункт 170.1.5 ПКУ).

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином, громадяни, які отримували протягом 2019 року доходи не від податкових агентів, зокрема, доходи від надання в оренду нерухомого чи рухомого майна, зобов’язані не пізніше 30 квітня 2020 року надати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Сватівське управління