Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#проРРОсто під час «гарячої лінії» у Лисичанському управлінні

опубліковано 18 лютого 2020 о 14:38

Дізнатися щодо новацій в законодавстві про РРО можна було, зателефонувавши до начальника ДПІ у м. Лисичанську Лисичанського управління Головного управління ДПС у Луганській області Сергія Макаренко.

Наводимо питання з цієї тематики, які найбільше хвилювали платників податків.

Яких ФОП стосуються зміни в законодавстві про РРО?

З 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень.

ФОП, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД); діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД); реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України, зобов’язані проводити розрахунки через зареєстровані належним чином РРО.

З 1 січня 2021 року застосування РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.

Яка існує альтернатива класичним РРО?

Це Програмний РРО. До 1 квітня 2020 року програмне забезпечення працює в тестовому режимі (для виявлення зауважень). ДПС надаватиме свій програмний продукт безкоштовно та здійснюватиме його безкоштовне обслуговування та підтримку в технічному стані, а також здійснюватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні.

Програмні РРО буде легше інтегрувати з будь-якими системами «внутрішнього обліку», в т.ч. з Excel, можна буде встановити на будь-який гаджет.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Лисичанське управління