Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повна перевірка електронної декларації: не варто штучно нарощувати розмір готівки у декларації

опубліковано 11 липня 2024 о 10:24

Публічні службовці мають підтвердити законність джерел походження своєї готівки.  НАЗК завдяки наявним механізмам перевірок має можливість ефективно виявляти недоброчесних декларантів та встановлювати факти недостовірного декларування даних про наявність та розмір готівки.

Після впровадження нового ризик-орієнтованого підходу до відбору та перевірок декларацій, НАЗК за допомогою логічного та арифметичного контролю (ЛАК) отримало змогу відбирати на повну перевірку декларації, які мають найвищий показник рейтингу ризику, а також підвищити ефективність проведених повних перевірок. 

Під час проведення повної перевірки декларації НАЗК неодноразово встановлено факти розбіжностей між задекларованими активами та розміром можливих заощаджень (з урахуванням офіційних доходів або підтвердних документів) декларанта або членів його сім’ї. НАЗК проводиться аналіз отриманих доходів і витрат на придбання об’єктів нерухомості, транспортних засобів, корпоративних прав, проживання, оплату комунальних послуг, закордонні поїздки та інші видатки.

У разі встановлення розбіжностей, матеріали за результатами перевірок надсилаються до органів досудового розслідування.

Разом з тим, що особа вважається такою, що вчинила правопорушення, виключно за рішенням суду.

Декларуйте готівку відповідально та доброчесно. Завдячуючи сучасним технічним можливостям, зокрема, використанню ризик-орієнтованого підходу, НАЗК може перевірити всіх декларантів та виявити порушення.