Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмеження щодо одержання подарунків

, опубліковано 23 квітня 2021 о 14:08

Статтею 23 Закону України «Про запобігання корупції» встановлено обмеження для осіб, зазначених у пп. 1, 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції», щодо одержання подарунків.

Поняття «подарунок» в розумінні Цивільного кодексу України та Закон України «Про запобігання корупції»:

 

Відповідно до Методичних рекомендацій Національного агентства з питань запобігання корупції від 02.04.2021 № 5, щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції, визначені чітко визначені поняття подарунків за категоріями, а саме:

Категорії подарунків поділяють на:

ЗАБОРОНЕНІ:

Категорично забороняється вимагати, просити, одержувати подарунки (незалежно від їх вартості) для себе або близьких осіб від юридичних та фізичних осіб (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції»):

у зв’язку зі здійсненням особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

якщо особа, яка дарує (дарувальник), перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок (обдаровуваного).

ДОЗВОЛЕНІ З ПЕВНИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ:

Дозволено отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність (ч. 2 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції»), якщо:

вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово (прожитковий мінімум станом на 01.11.2020 - 2197 гривень);

сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (прожитковий мінімум станом на 01.01.2020 - 2102 гривні).

Увага!!! Зазначені подарунки дозволено отримувати лише за таких умов:

1) подарунки отримуються не у зв’язку зі здійсненням особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

2) особа, яка дарує, не перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок.

ДОЗВОЛЕНІ:

Дозволено отримувати (ч. 2 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції»):

загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси;

будь-які подарунки від близьких осіб незалежно від їхньої вартості.

Увага!! Близькими особами є (абз. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції»): члени сім’ї; чоловік, дружина; батько, мати; вітчим, мачуха; син, дочка, пасинок, падчерка; рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри; рідний брат та сестра дружини (чоловіка); племінник, племінниця; рідний дядько, рідна тітка; дід, баба, прадід, прабаба; внук, внучка, правнук, правнучка; зять, невістка; тесть, теща, свекор, свекруха; батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки); усиновлювач чи усиновлений; опікун чи піклувальник; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Після отримання дозволеного подарунка особа зобов’язана не приймати рішень та не вчиняти дій на користь особи, від якої отримано такий подарунок.

Рішення, прийняте особою на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважається таким, що прийняте в умовах конфлікту інтересів. Такі рішення підлягають скасуванню (на такі рішення поширюються вимоги ст. 67 Закону України «Про запобігання корупції»).

Увага!!! Порушення встановлених у ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції» обмежень щодо одержання подарунків тягне за собою адміністративну відповідальність згідно зі ст. 1725 КУпАП.