Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надання пільг учасникам антитерористичної операції

, опубліковано 11 грудня 2019 о 09:46

Головне управління ДПС у Луганській області з нагоди проведення Всеукраїнського тижня права інформує. Підпунктом 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України встановлено, що не оподатковуються доходи учасника бойових дій під час АТО, отримані в якості благодійної допомоги. Однак, така допомога повинна бути надана благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації”. Також, передбачається пільга і для самих благодійників – не оподатковуються доходи, отримані ними для надання благодійної допомоги учасникам АТО, згідно з підпунктом «б» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 ПК України.

Поряд з цим, відповідно до підпункту 165.1.56 пункту 165.1 статті 165 ПК України, не оподатковуються доходи у вигляді благодійної допомоги, наданої міжнародними благодійними організаціями особам, що проживають на території проведення АТО або особам, які вимушено її покинули.

Згідно з абзацом 2 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 ПК України пенсії людей, які стали інвалідами під час АТО, а також пенсії, які надаються членам сімей загиблих через АТО, не підлягають оподаткуванню

Від оподаткування військовим збором звільняються доходи у вигляді грошового забезпечення на час безпосередньої участі особи в антитерористичній операції, відповідно до абзацу 2 пункту 1.7 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПК України.

Разом з цим, необхідно відзначити, що безпосередня участь особи в АТО має бути документально підтверджена посвідченням учасника бойових дій. Воно видається відповідно до «Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення», що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413.

Особі, яка перебуває в зоні АТО, виплачують грошове забезпечення. На період перебування такої особи в зоні антитерористичної операції вся сума грошового забезпечення не підлягає обкладенню військовим збором.

Для учасників АТО також передбачена пільга щодо сплати земельного податку. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання в межах граничних норм, установлених статті 281 Податкового кодексу України.

У випадку, якщо людина не змогла вчасно подати декларацію через те, що вона перебувала у зоні АТО або на цій території розташоване її підприємство, вона звільняється від відповідальності, оскільки на відповідній території тривають обставини непереборної сили. Даний факт обов’язково повинен бути засвідчений Торгово-промисловою палатою, як це передбачено Порядком застосування норм пунктів 102.6 - 102.7 статті 102 Податкового кодексу України, що затверджений наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1044” Про затвердження Порядку застосування норм пунктів 102.6 - 102.7 статті 102 Податкового кодексу України”.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та фізичні особи-підприємці, призвані на військову службу під час мобілізації чи залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати й подання податкової звітності з ПДФО та ЄСВ.

Згідно з пунктом 32 підрозділу 2 розділу XX Перехідних положень ПК України не обкладаються податком на додану вартість операції з імпорту та поставки касок, шоломів, бронежилетів та інших спецзасобів захисту, оптичних приладів для зброї, а також ліків і медикаментів, призначених для учасників АТО, чиє здоров’я було порушене.