Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розширено права щодо ініціювання процедури банкрутства

, опубліковано 27 листопада 2019 о 09:23

У Головному управлінні ДПС у Луганській області повідомили. 21 жовтня 2019 року набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства. З набуттям чинності Кодексу втратив силу Закон України від 14.05.1992 року № 2343-ХІІ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Кодексом запроваджено принципово нові зміни щодо:

- ініціювання справи кредитором;

- банкрутства фізичних осіб;

- відміни спеціальної (спрощеної) процедури самобанкрутства;

- відміни мораторію на стягнення нерухомості у позичальників, які не виконали зобов’язання щодо іпотечних кредитів у іноземній валюті;

- продажу активів банкрутів через електронні аукціони.

Істотно змінюються правила щодо ініціювання процедури банкрутства кредитором.  Відповідно до закону про банкрутство кредитор мав змогу ініціювати банкрутство тільки у разу наявності безспірної вимоги в мінімальному розмірі в 300 мінімальних заробітних плат.  За новими правилами сума боргу значення не має, кредитору не потрібно мати рішення суду про стягнення боргу, не потрібно ініціювати відкриття виконавчого провадження. Для початку процедури достатньо непогашених майнових зобов’язань, строк виконання яких настав, які боржник визнає, але не може виконати.

Вводиться нова процедура банкрутства фізичних осіб. Ініціювати процедуру може виключно сам боржник. Задоволення вимог кредиторів відбувається в рамках реструктуризації та погашення боргів боржника. При цьому, тривалість реструктуризації не може перевищувати 5 років (10 років, якщо борг виник із кредиту на купівлю житла). Якщо ж майна боржника недостатньо для погашення боргів або збори кредиторів не схвалили план реструктуризації протягом 120 днів із дати відкриття провадження, суд оголошує боржника банкрутом. Вимоги кредиторів задовольняються шляхом реалізації всього майна боржника, що входять у ліквідаційну масу. Закінчується процедура банкрутства визнанням усіх боргів боржника погашеними.

Процедура банкрутства надає боржнику (фізичній особі) ряд переваг: фіксація суми боргу, погашення боргів за чіткою процедурою, недоторканість житла. Водночас, існують певні обмеження: обов`язок повідомити суд про майновий стан за останні 3 роки, втрата бездоганної ділової репутації  на 3 роки, неможливість повторної процедури банкрутства, а також обов`язок повідомляти потенційних кредиторів  про факт банкрутства протягом 5 років.