Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Луганській області від 21.07.2016 №398/10/12-32-12-03-15 "Щодо листа профспілки працівників вугільної промисловості України від 03.06.2016 р. №01/122"

опубліковано 25 липня 2016 о 17:34

Головне управління ДФС у Луганській області розглянувши Ваш лист стосовно листа профспілки працівників вугільної промисловості України від 03.06.2016р. №01/122, повідомляє наступне.

Згідно з п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу до неприбуткових підприємств, установ та організацій, що не є платниками податку на прибуток, зокрема можуть бути віднесені професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, що одночасно відповідають таким вимогам:

- утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (Прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

- установчі документи передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям: відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, або перетворення).

Положення цього абзацу це поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

- внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі - Реєстр).

Пунктом 34 підрозд. 4 розд. XX Кодексу встановлено, що до затвердження Кабінетом Міністрів України Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі - новий Реєстр) діє Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджене наказом Міністерства фінансів України №37 від 24 січня 2013 року (далі - наказ №37).

Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», не підлягають виключенню з цього Реєстру до 1 січня 2017 року.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу, включаються контролюючим органом до нового Реєстру. За бажанням неприбуткової організації вона може подати до контролюючого органу копії установчих документів.

Відповідно до п. 35 підрозд. 4 розд. XX Кодексу неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», що не відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу з метою включення до нового Реєстру зобов’язані до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами нього Кодексу та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не привели свої установчі документи у відповідність із нормами п. 133.4 ст. 133: Кодексу, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру.

Статтею 16 Закону України від 15 вересень 1999 року №1045 «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі - Закон №1045) визначено, що профспілка, об’єднання профспілок набувають права юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення). Статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі її статуту.

Згідно із ст. 14 Закону № 1045 профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. У межах повноважень, передбачених статутом, вищі за статусом профспілкові органи можуть затверджувати положення про організації профспілки.

Установчими документами суб'єкта господарювання згідно із ст. 57 Господарського кодексу України є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб’єкта господарювання.

Положенням визначається господарська компетенція органів державної влади, органів місцевого самоврядування чи інших суб’єктів у випадках, визначених законом.

Отже, до затвердження Кабінетом Міністрів України нового Реєстру, первинна профспілка повинна подати до контролюючого органу за її місцезнаходженням копії приведених у відповідність вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу положення первинної спілки разом із статутом вищого за статусом профспілкового органу, до складу якого належить така первинна спілка, у порядку передбаченому наказом №37.

Слід визначити, що вищезазначене тлумачення норм діючого законодавства щодо подання первинною профспілкою затвердженого положення первинної профспілкової організації разом із копією статуту всеукраїнської профспілки, до складу якої належить така первинна профспілка, з метою включення її до Реєстру неприбуткових установ та організацій викладено у листі ДФС України від 08.06.2016 №12619/6/99-99-15-02-01-15.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

В.о. начальника ГУ ДФС
у Луганській області                                                             О.А. Височина