Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Луганській області від 22.12.2015 року №401/10/12-32-15-03-15 "Щодо сплати податку на прибуток підприємств відокремленими підрозділами"

опубліковано 23 грудня 2015 о 11:34

На Ваш запит від 30.11.2015р. № 09 про надання роз’яснення податкового законодавства щодо сплати податку на прибуток підприємств відокремленими підрозділами, а саме з питання можливості сплати філією «Дубль-два» ТОВ  «Торговий Дім – «Фрегат» (код ЄДРПОУ 36564513) податку на прибуток підприємств – самостійно, до відповідних місцевих бюджетів за місцем свого фактичного знаходження ГУ ДФС у Луганській області повідомляє наступне.

Відповідно до ст.95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Відповідно до ст.1 ЗУ № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Відповідно до пп. 133.1.1 п. 133.1 статті 133 розділу III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), платниками податку - резидентами є суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 цієї статті ПКУ:

1. неприбуткових підприємств, установ та організацій (бюджетні установи, громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди, спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб, житлово-будівельні кооперативи, дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства), об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків, професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів), метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій;

2. суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, визначені главою 1 розділу XIV цього ПКУ.

Відповідно до нової редакції розділу III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ не вважаються платниками податку на прибуток відокремлені підрозділи платника податку на прибуток без статусу юридичної особи, які згідно раніше діючих положень цього розділу (п.152.4 ст.152 ПКУ в редакції, що діяла до 01.01.2015р.) були самостійними платниками цього податку.

Таким чином, не передбачено самостійної сплати податку на прибуток відокремленими підрозділами юридичної особи. Слід зазначити, що нова редакція розділу III «Податку на прибуток підприємств» ПКУ не містить положень щодо окремого обліку і подання декларації з податку на прибуток відокремленим підрозділом.

Відповідно листа ДФС України від 11.12.2015р. № 26438/6/99-95-42-03-15 з 01 січня 2015 року після внесення змін до Кодексу Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» відокремлені підрозділи юридичної особи не є платниками податку на прибуток. Починаючи з податкових звітних періодів 2015 року, головне підприємство (юридична особа), яке має у складі відокремлені структурні підрозділи, визначає податкове зобов’язання з податку на прибуток у податковій декларації в цілому по платнику податку – юридичній особі з урахуванням показників діяльності структурних підрозділів. При цьому податок на прибуток сплачується головним підприємством за його місцезнаходженням.

На підставі вищезазначеного можливість самостійної сплати філією «Дубль-два» ТОВ «Торговий Дім – «Фрегат» (код ЄДРПОУ 36564513) податку на прибуток відповідно до положень нової редакції розділу III "Податок на прибуток підприємств" ПКУ відсутня.  

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Заступник начальника ГУ ДФС

у Луганській області                                                                                      О.А. Височина